torstai 17. maaliskuuta 2022

Seulajännitystä

Enpä ole saanut hetkeen kirjoiteltua kuulumisia, vaikka kovasti olisi tehnyt mieli. Pahoinvointi vaivaa niin, että pidätän oksennusta käytännössä koko ajan. Pahoinvointi helpottaa lähinnä unien ajaksi ja valveilla aivan hetkittäin, mikä vie voimat aivan totaalisesti. Lisäksi tuntuu, etteivät lapset ole tehneet tänä vuonna muuta, kuin sairastaneet ja minä kärvistellyt heidän kanssaan neljän seinän sisällä, mikä entisestään pahentaa pahoinvointia ja väsymystä. Kaiken kukkuraksi harjoitussupistukset tuntuvat alkaneen jälleen varhain - ensimmäiset  varmat tunsin jo ainakin viikko sitten.

Nyt mennään jo raskausviikolla 12 ja huomenna on kauan odotettu nt-ultra. Ultra jännittää aivan vietävästä, vaikka kävimmekin yhdessä puoliskon kanssa toisessa varhaisultrassa kaksi viikkoa sitten ja siinä kaikki näytti olevan kunnossa. Pikku Peikkulaisemme vastasi tuolloin viikkoja 10+5 eli lääkäri sai hyvin saman mitan, kuin ensimmäisessä varhaisultrassa, jonka perusteella viikkoja olisi piyänyt olla 10+4. 

Peikkulainen hengaili ultran alkaessa täydellisessä sivuprofiiliasennossa, mutta lääkärin napatessa kuvan mittausta varten, aloitti pikkuinen jumppailun eikä mittaa saatu otettua ideaaliasennossa. Toisin sanoen tuo saatu mitta voi hieman heittää. Olihan se ihmeellistä nähdä, kuinka tuolloin vain reilun kahdeksan viikon ikäinen ihmisen alku näytti jo aivan ihmiseltä. Kaikki elinten aiheetkin ovat tuossa vaiheessa valmiina ja loppu raskaus onkin sitten lähinnä kasvua ja viilailua.

Harmittaa hieman, ettei lääkäri ehtinyt ottaa sivuprofiilikuvaa, josta olisi nähnyt myös niskaturvotuksen, mutta ainakaan silmämääräisesti ei näkynyt mitään hälyttävää. Silti huominen jännittää. Vielä enemmän jännittää seulan tulokset ja niiden odottelu.

Jostain syystä Maisaan kilahti tänään kaikkien muiden kemiallisen seulan tulosten ohella seerumiseulan PAPP-A- ja hCG-beeta-arvot! Koskaan aiemmin ne eivät ole tulleet minulle näkyviin ennen seulan tulosten valmistumista eikä mielestäni edes ole mitenkään perusteltavissa, että nuo seerumiseulan arvot julkaistaan odottajalle varsinkaan ennen nt-ultraa, jossa raskauden tarkka kesto varmistetaan.

Seerumiseulassa selvitettävien proteiinien (PAPP-A ja hCG-b) normaali pitoisuushan vaihtelee todella paljon raskaudesta toiseen, mutta myös raskauden päivän tarkkuudella määritetyn keston mukaan. Toisin sanoen, noita arvoja ei voi tulkita ilman tarkkaa tietoa raskauden kestosta, minkä lisäksi on mielestäni ylipäätään kyseenalaista julkaista odottajalle (ilman lausuntoa) sellaisia arvoja, joista ei anneta viiteväliä. Näin herätetään pahimmillaan vain valtavaa (ja useimmiten täysin turhaa) huolta. (Lisäksi nuo arvot mitataan nimenomaan osana seulaa - ei sen takia, että niiden perusteella voitaisiin päätellä varmaksi jotain muuta, vaikka matalien PAPP-A-arvojen toki tiedetäänkin korreloivan tiettyjen raskauden aikaisten odottajan ja/tai sikiön terveyteen liittyvien kohonneiden riskien kanssa.)

No, sen nyt osasin tuosta jo tulkita, että PAPP-A-arvoni ovat tällä kertaa mukavan korkeat ja hCG-betankin pitoisuus taitaa olla lähempänä keskimääräisiä lukemia, vaikka matalanpuoleinen se tälläkin kertaa taitaa olla. 

Huominen on onneksi ihan kohta, vaikka samalla se hirvittääkin. Pelottaa, onko ketään hengissä, mutta vielä enemmän se, että tästä alkaisi toisinto viime raskauden helvetistä. Toivon niin kovasti hyviä uutisia ja mahdollisuutta elää tätä raskautta päivä kerrallaan ilman ylimääräisiä murheita. 

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti siellä on kaikki hyvin 💖 onneksi usein oman pään kauhuskenaariot osoittautuvat turhiksi ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki oli pikkuisella hyvin ❤ja sain trisomia 21:n osalta tuloksenkin jo heti perjantaina ja se oli normaali. Pitäisi ehtiä kirjoittaa tänne, mutta oli hirveä nelivuotispäivähärdelli ja sitten Haitula sairastui vatsatautiin puoli tuntia ennen juhlien alkua. 😖😔 Eli on pitänyt vähän kiirettä.

      Poista