sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Sitten, kun siltä tuntuu

Seksi, tuo yksi ihmiselämän suurista nautinnoista. Asia, josta ei ole sanallakaan sanottu neuvolassa ja kaikissa oppaissakin yms. todetaan vain, että sen (lähinnä kai tarkoitetaan yhdyntää) voi aloittaa heti, kun siltä tuntuu.

Ihan oikeasti seksistä synnytyksen jälkeen olen kuullut vain yhdeltä läheiseltä ystävältäni, asiasta häneltä kysyttyäni. Hän kertoi jo kolmisen vuotta sitten olleensa miehensä kanssa ensimmäistä kertaa yhdynnässä  kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Muutamat synnytyksessä saadut tikitkään eivät olleet silloin vielä sulaneet, mutta hyvältä kuulemma tuntui. Ylipäätään seksi tuntui hänen mielestään aika lailla samalta, kuin ennen synnytystäkin. Miehensä mukaan kuulemma myös. Tyydyin tuohon vastaukseen.

Kysyin asiaa häneltä uudestaan oman synnytykseni jälkeen. Sama vastaus. Tällä välin hän oli kuitenkin ehtinyt synnyttää jo toisenkin lapsen ja jälleen seksipuuhiin (yhdyntään) oli ihan sattumalta ryhdytty kaksi viikkoa synnytyksestä. Sama homma, hyvältä tuntui. En taaskaan tajunnut udella enempää.

Välilihan leikkauksen takia jännitin aluksi alapääni koskemista (ulkoa) ja sitten katsomista peilillä. Viimeisenä jännitin sormen sisään laittamista ja yhdyntää. Ajatus siitä, että sisälläni on leikkaushaava, mietitytti - etenkin, kun pieniä häpyhuulia ei ole huomattu ommella kiinni. Entä jos siellä ei olekaan kaikki kunnossa?

Raskausaikana seksi maistui normaaliin tapaan ja harrastimme sitä loppumetreille asti. Ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen kuluivat todella kivuliaasta peräpukamasta kärsien, minkä takia seksi ei tullut kuuloonkaan. Kivun hellitettyä ja suppokuutin loputtua olisi ollut kiva antaa halujen viedä, mutta sen sijaan minua vei pelko. Eipä puoliskollenikaan tästä voi pisteitä jaella, sillä hän ei varsinaisesti kunnostautunut lähelleen ottamisessa, hyvänä pitämisessä tai haluttavaksi kokemisen herättämisessä.

Reilu viikko sitten koitti se päivä, kun rohkaistuin - tai siis rohkaistuimme - seksiin asti. Äitiyspakkauksesta saadut liukuvoide ja kumit kaivettiin esille. Vaan ei. Halu oli kova, mutta yhdyntä sattui. Tai emmehän me sinne asti päässeet, sillä minua sattui ennen kuin perille asti pääsi. Ja sama kohtalo on nyt koitettu jo kolmeen kertaan. Joka kerta halu saa minut jotenkin uskomaan, että ei se tällä kertaa voi enää sattua.

Kyllä se sattuu ja seksi jää yhdynnän osalta lähtökuoppiinsa. Kipu tuntuu samalta, kuin akanani neitsyyden menettäessäni tuntemani kipu. Se tuntuu myös hyvin tarkasti yhdessä kohtaa. Ja aika lailla täsmälleen eri puolella emätintä, kuin leikkausarpi on. On toki hyvin mahdollista, että kipua tuntuisi muuallakin, kos pidemmälle ylipäätään pääsisimme.

Mieli on maassa ja olo epäonnistunut. Entä, jos en koskaan enää voi nauttia seksistä? Onhan seksiä toki monenlaista, mutta. Ahdistaa. Jälkitarkastukseen on vielä pari viikkoa, mutta toivon saavani siellä edes jotain apua. Kyllähän minä sen tiesin, että jotain seksielämälle varmasti raskauden, synnytyksen, imetyksen ja lapsen myötä tapahtuisi, mutta en osannut odottaa kipua. Enkä osannut odottaa sitä, kuinka pahalta tämä itsestä tuntuu.

Miksi neuvolassa tai muuallakaan tästä aiheesta ei sanottu oikeastaan mitään raskausaikana tai synnytyksen jälkeen? Eihän sitä etukäteen osannut kysyä tai vaatia, kun kaikki muukin oli täysin uutta. Tiedän, että aikaa synnytyksestä on kulunut melko vähän. Toisaalta, mikä tässä asiassa on vähän tai paljon? Kaikkialla kun sanotaan, että seksiä voi harrastaa, kun siltä itsestä tuntui. Ja minusta tuntuu. Pelkään, että tämä vaikuttaa jotenkin myös parisuhteeseemme, vaikka kuinka muuta yrittäisimme.

6 kommenttia:

 1. Mun esikoinen on nyt 1v3kk. Ekan kerran yritettiin noin 2kk synnytyksen jälkeen, ei ollut aikaa eikä oikein motivaatiota (lapsi esim ei nukkunut kuin liikkuvissa vaunuissa ja öisin vieressä unipesässä). Ekat ehkä viis kertaa tuntui aika kauhealle vaikka oli litra liukuvoidetta, mut pikkuhiljaa se siitä palautui ennalleen. Kärsivällisyyttä! Ei roomaakaan päivässä rakennettu ja jokaisen kokemus on erilainen :) tsemppiä!! -T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää helpottaa. Kiitos! ^^ Harmittaa, ettei näistä asioista oikein puhuta mitään. Osasin odottaa jotain, mutta en tuota. Kipu on tosiaan todella piinaava, mutta ehkä tämä siis ajan kanssa helpottaa. Ei kun Roomaa rakentamaan! :D

   Poista
 2. Kuulostaa hyvin tutulta. Tosin me koitettiin vasta 3kk synnytyksen jälkeen, mutta lopputulos oli tismalleen sama. Kuin puukkoa olisi työnnetty. Tilanne helpotti vasta kun kuukautiset alkoivat, eli kyse oli hormoneista ja ilmeisesti todella kuivista/hauraista limakalvoista. Jälkeenpäin olen lukenut, että estrogeenivoiteesta voisi olla apua. Tavalliset liukkarit eivät tosiaan tähän vaivaan oikein auta. Tsemppiä, kyllä tilanne siitä taas normalisoituu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emili, että jaoit tuon. Helpottaa kummasti kuulla, etten ole ainut. Siksi olisikin niin tärkeä, että näistä puhuttaisiin myös neuvolassa ja ihan ilman omaa aloitetta. Liukkarista ri tosiaan ollut mitään iloa eikä sitä olisi oikeastaan tarvittukaan. Pirun hormonit! Yöhikoilut ovat onneksi loppuneet useampi viikko sitten, joten ehkä tämänkin osalta on toivoa.

   Poista
 3. Munkin yks kaveri kertoi harrastaneensa seksiä 11 päivää synnytyksestä. Ite mietin vielä kaks viikkoa synnytyksestä, että "hell no", mutta kokeiltiin kumminkin. Tuntui just siltä kuin ihan ekoina kertoina, kun menetti neitsyytensä; ei kovin hyvältä. Mulla tuntuu aluksi jossain jotain ikävää kiristystä, mutta helpottaa jo heti sen alun jälkeen. Jokainen kerta on aina vähän parempi :) Meillä on ens tiistaina jälkitarkastus. Saa nähdä opitaanko siellä taas jotain uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Alina, että jaoit tuon. Helpottaa oloa. ^^ Mulla tuo kipu on niin kova, että on ihan turha edes yrittää mitään. Ehkä se ajan kanssa helpottaa ja päästään edes johonkin asti. Toivon, että jälkitarkastuksesta saisi jotain apua/vinkkejä, mutta siihen on vielä kaksi viikkoa. Onneksi se on kuitenkin Naistenklinikalla. Nuo tähänastiset terveyskeskuksen neuvolalääkärit eivät oikein ole vakuuttaneet. Onneksi meidän neuvolaterkka on kuitenkin hyvä. :)

   Poista