torstai 24. toukokuuta 2018

Kakka juttu

Kirjaimellisesti. Tiitiäinen sai viikko sitten perjantaina kaksikuukautispäivänsä kunniaksi rokoteohjelmaan melko uutena jäsenenä kuuluvan rotavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Pikkuinen litki tuon makean liemen hyvällä ruokahalulla ja äiti sai olla ylpeä, kun neuvolaterkkamme kehui, kuinka hienosti Tiitiäinen osasi niellä – suupielistä ei valunut pisaraakaan.

Meitä ei sen kummemmin valaistu taudista, jolta rokote suojaa tai mahdollisista rokotteen sivuvaikutuksista. Terveydenhoitaja huomautti ainoastaan hyvän käsihygienian tärkeydestä vaipan vaihtojen yhteydessä, sillä rokote sisältää eläviä heikennettyjä rotaviruksia ja voi näin ollen ainakin teoriassa aiheuttaa jonkinlaisen infektion. Biologina minun olisi tietenkin pitänyt osata udella sivuvaikutusten perään, koska joka ainoalla rokotteella ja lääkkeellähän niitä on. Keltanokkana sitä jotenkin ei vain osaa. Ehkä hämäännyin luulemaan, että terveydenhoitaja sanoi kaiken olennaisen mahdollisesta viruksen tartunta-/levittämisriskistä huomauttaessaan.

Se, saattaako kyseinen rokote aiheuttaa sivuoireita tuli meille kuitenkin hyvin pian selväksi. Lauantai meni vielä melko normaaleissa merkeissä, mutta sunnuntaista asti Tiitiäinen on tehnyt aivan löysiä niskakakkoja (joita tulee hirveä määrä pitkin päivää ja joita mikään vaippa ei pidä sisällään), piereskellyt jatkuvalla syötöllä ja huutanut vääntävää vatsaansa. Vatsan möyrynnän tuntee ja kuulee itsekin. Päivällä hän nukkuu enintään vajaan tunnin herätäkseen vääntelehtien kivusta. Pukluja tulee valtava määrä ja olenkin alkanut miettiä, josko ne sittenkin ovat oksennuksia. Toisaalta ne voivat johtua myös tiheästä syömisestä, sillä tissi on ainut asia, joka Tiitiäistä tuntuu auttavan. Edes se! Vatsamakuuasennossa kantamisesta vaunuissa makaamisen sijaan sekä pystyasennossa pitämisestä näyttäisi myös olevan pientä apua.

Oireiden ilmettyä laittelin viestiä ystävilleni, joilla on pieniä lapsia ja googlailin. Sivuoireita rotavirusrokotteesta on ilmaantunut monelle muullekin. Rotavirukset voivat kuitenkin aiheuttaa sen verran vakavia infektioita, että kyllähän tämä on kaiken tämän väännön arvoista. Tuntuu vain todella pahalta pikkuisen puolesta, kun itse ei juurikaan voi toisen oloa helpottaa. Ihmeellisesti Tiitiäinen on kuitenkin säilyttänyt hyvän tuulensa ja naureskelee ja seurustelee omaan tyyliinsä aina vatsanväänteiden välissä.

Toivoisin kuitenkin, että terveydenhoidossa panostettaisiin siihen, että rokotteista, niiden mahdollisesti aiheuttamista sivuoireista sekä taudeista, joita vastaan nuo rokotteet ovat, kerrottaisiin selkeästi. Rokotevastaisuus on ollut lisääntymään päin ja kaikenlainen epämääräisyys tiedon jakamisessa terveydenhuollon puolelta ei varmasti ainakaan paranna tilannetta. Totuus kun kuitenkin on se, että ilman rokotteita iso osa ikäluokasta sairastuisi todella vakaviin sairauksiin ja monen lapsi menettäisi henkensä.

Muuten kaikki on hyvin. Tiitiäinen kasvaa käyrillään, juttelee paljon, hymyilee ja naureskelee, tarkkailee ympäristöään aktiivisesti, jumppailee, kääntyilee kyljilleen ja vatsalta selälleen, imeskelee nyrkkejään ja kaikkea muutakin sekä pistää kaiken käsiinsä tarttuvan suuhun.

Nyt pitää vain toivoa, että Tiitiäisen olo helpottaa mahdollisimman pian ja muistaa, että rokotteen avulla saatamme paitsi välttää pahimmillaan hengenvaaralliseen infektioon sairastumisen, myös ehkäistä tuon infektion leviämisen muihin. Tehosteannoksia odotellessa. ’:D


3 kommenttia:

 1. Meillä ei oireita rotasta muistaakseni tullut ollenkaan. Hoitaja antoi lääkkeen tuoteselosteen meille (en pyytänyt sitä) kotiin luettavaksi, mikä oli ihan kiva juttu. Parin viikon päästä saadaan ekat piikit ja se toinen rota-tehoste.. jännittää jo ja panadolit onkin jo kaapissa odottamassa mahdollista kuumetta, mikä voi kuulemma rokotteista tulla..kääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kateutta! ;D Harmittaa, että iloitsin Tiitiäisen syömistaidoista rokotteenantohetkellä. Ehkä olis ollut vain parempi, jos osa olisi valunut suupielistä, niin olisi saanut pienemmän annoksen viruksiakin. :D

   Me saadaan tuo ekat piikit ja rota-tehoste just sopivasti juhannusviikolla. D:

   Poista
 2. Huii, meillä on ens viikolla kans vuorossa tuo rotarokote. Mulla ei ollu siitä etukäteen mitään tietoa, mut kaveri vaan just kerto noista, et pitää sit huolehtia hyvästä käsihygieniasta kakkavaippoja vaihtaessa. Saa nähdä miten meidän käy :)

  VastaaPoista