maanantai 16. lokakuuta 2017

Syysvuodatus

Rakastan tätä aikaa vuodesta. Tai paremminkin tätä lyhyttä hetkeä, kun pudonneet lehdet kahisevat jalkojen alla, mutta niitä roikkuu vielä puissakin upeassa väriloistossaan. Harmaa taivas luo upean kontrastin tuolle väriloistolle ja sade saa illan mustan näyttämään todella mustalta. Tuo ympärille kietoutuva pimeys tekee iltakävelystä taianomaisen – aivan kuin maailma pienen itseä ympäröivän kuvun ulkopuolella hiljenisi ja olemassa olisi joka hetki vain tuo itseä ympäröivä, valon rajaama tila. Ilma on raikas ja tuoksuu syksyltä.


Olen kävellyt viime päivinä paljon, sillä raikas syyssää on ainoa asia, joka melko varmasti vie pahoinvoinnin hetkeksi pois. Ehdin jo reilu viikko taaksepäin iloita pahoinvoinnin pahimman terän taittumista, mutta niin vain se palasi takaisin. Onneksi ei kuitenkaan korkojen kera. Vellova huono olo on siis vaivannut koko ajan, mutta ne pahimmat yökkäilyt ja oksentelut hävisivät muutamaksi päiväksi palatakseen hieman lievempinä takaisin. Onneksi kuvaan on siis astunut raikas syyssää oloa helpottamaan (vaikka tuo kylmyys saakin nännit särkemään, kuin joku sahaisi niitä irti karkeateräisellä sahalla hitaasti nitkuttaen :D ).

Viime postauksesta on taas vierähtänyt tovi. Aika ei kulu yhtään tavallista nopeammin, mutta oma olo on sellainen, että jo pelkästä työstä ja perusarjesta selviäminen vie kaiken energian ja ajan. En siis ole niitä lehdissä hehkutettuja raskaana olevia naisia, jotka raskausaikana aloittavat uusia harrastuksia, ehkä innostuvat työn ohella opiskelemaan ja mitä näitä nyt on. Voi kun olisinkin! Tunnen itseni huonoksi ja epäonnistuneeksi. Pahoinvointi nyt vain on luonteeltaan sellaista, että suuren osan ajasta se jotenkin kierolla tavalla onnistuu kaappaamaan kaiken kehon ja mielen huomion ja energian. Minkäs siinä sitten teet.

Kaikissa selaamissani äitiysoppaissa kehotetaan myös lepäämään vielä, kun vauva ei ole maailmassa ja parempia mahdollisuuksia levolle löytyy. En tiedä teistä muista, mutta minulle on kertynyt jo nyt univelkaa vaikka millä mitalla. Olen ihan raskauden alusta asti nukkunut melko huonosti, sillä vessassa ravaaminen ja todennäköisesti lämmöstä (aluksi 37,5°C; nyt useimmiten ”enää” reilut 37,1) johtuvat todella ahdistavat, levottomat ja painajaismaiset unet, joita tulee jatkuvalla syötöllä. Lisäksi herään aina jossain vaiheessa aamuyötä, minkä jälkeen kunnon uni ei enää tule. Mistä lie johtuu.

Reilu viikko taaksepäin uniani häiritsi myös inhottavat supistuksen, jos olin kääntynyt unissani selälleni. Supistukset paitsi haittasivat unia, myös pelästyttivät. Kysyin niistä viime keskiviikon neuvolalääkärissä, mutta enpä lääkäriltä minkäänlaista selitystä asialle saanut. Lääkäri vain kysyi, onko tullut mitään vuotoja ja teki sisätutkimuksen, jossa selvisi, että kohdunsuu on napakasti kiinni ja kohdunkaula suorastaan erinomaisen pitkä. Kaikki siis hyvin, mutta silti olisin halunnut kuulla edes jonkinlaisen selityksen siitä, mistä nuo supistukset voisivat johtua, ovatko ne normaaleja jne.

Ylipäätään tuo neuvolalääkäri osoittautui taas aikamoiseksi pettymykseksi. Olisin kaivannut lääkäriltä vastauksen useampaakin mieltäni askarruttavaan kysymykseen, mutta oikein mitään ei irronnut. Muun muassa pahoinvointiini hän vain totesi, että säännöllinen pienten annosten syöminen ja juominen auttaa. Mutta kun olin juuri sanonut, että ei auta! Ei pätkääkän. Tuntui lähinnä siltä, että lääkäri pitää minua jotenkin tyhmänä; etten vain tajua, mitä on säännöllinen pienten annosten syöminen. Tiedättekö, vähän sellainen fiilis, kun joku tulee kysymään sinulta jotain kielellä, jota et osaa ollenkaan. Kun toteat ystävällisesti englanniksi, ettet osaa kyseistä kieltä lainkaan, toistaa vastapuoli saman asian, samalla kielellä, mutta hitaammin. Niin, sellainen fiilis minulle tuli.

Sokerirastiskokeen tuloksia lääkäri ei ottanut puheeksi lainkaan ja jännitykseltäni en itse muistanut niistä kysyä, vaikka olin sen kirjoittanut varmuudeksi jopa ylös. Tuskin niissä siis mitään oli pielessä, mutta olisihan se kiva kuulla. Sen sijaan lääkäri innostui moittimaan nousseesta painostani. Toisin sanoen siitä, kun 18. raskausviikon puoliväliin mennessä painoni oli noussut kilolla 53 kiloon! Lääkäri siis vertasi tuota vaa'an lukemaa edelliseen punnitukseen, kun paino oli pahoinvoinnin ja vatsaflunssan jäljiltä pudonnut alle 52:n. "Ei se paino saisi vielä tässä vaiheessa nousta tuolla vauhdilla."

Uskallan väittää, että grammaakaan en näytä painoa ottaneen, lukuun ottamatta tietenkin pientä vatsakumpua. Häkellyin noista moitteista aika lailla. Häkellyin itse asiassa niin paljon, että unohdin kysyä kaiken, mitä olin ajatellut, vaikka olin kaiken jopa kirjoittanut itselleni ylös. Minun piti kysyä muun muassa kaikille kuuluvasta fysioterapian ryhmäajasta, johon minulla olisi todella tarvetta.

Kävin viime viikolla yksityisellä fysioterapia-ajalla, sillä täällä meidän nurkilla (Helsingissä oman ja lähineuvoiden alueilla) seuraava vapaa, kaikielle raskaana oleville kuuluva, ryhmäfysioterapia-aika löytyi marraskuun lopulta. Tuolloin elämme Tiitiäisen kanssa melkein jo raskausviikkoa 25. Sain siis ajan vasta tuonne, mutta selkäni temppuilee ihan jo muutenkin, joten en uskalla odottaa sinne asti. Olisi myös kiva kuulla enemmän niistä kuuluisien lantiopohjan lihasten harjoittelusta, raskausajan liikunnasta ja lepoasennoista (noita aiheita fysioterapiaryhmässä siis käydään läpi).

Minua suoraan sanottuna aika lailla suututti ja suututtaa, ettei vapaita aikoja ole aiemmin. Kysyinkin lääkäriltä noista aiheista, mutta neuvolan terveydenhoitajan tavoin hänkään ei osannut sanoa mitään raskausajan liikunnasta. Eikä sanonut muustakaan. Onneksi yksi parhaista ystävistäni on liikunta-alalla töissä. Hänellä on myös pari raskausajan liikuntaan erikoistunutta kollegaa, joilta uteli vähän lisätietoja ja neuvoi minulle kevyen salitreenin. Sain myös yhden kirjan lainaksi.

Täytyy vain ihmetellä, miten kehnosti raskausajan liikunta neuvolassa (ainakin meillä) ohjeistetaan: pari jumppaohjepaperia kouraan ja sitten voinnin mukaan. Eipä siinä, oma vointi on eittämättä se paras mittari arvioida harjoituksen sopivuutta, mutta samalla unohdetaan se kuinka kalliiksi väärin tehty tai tekemättä jätetty liikunta ja kehonhuolto yhteiskunnalle saattaa tulla. Ennen kaikkea oikein tehdyn raskausajan liikunnan merkitys on todella suuri tulevan äidin ja syntyvän lapsen terveyden kannalta. Että kannattaisikohan neuvoloissa panostaa tuohon osa-alueeseen (sekä raskausajan ja raskautta edeltävän ajan ravitsemukseen) aika lailla enemmän? Saataisiinpa siitä pitkällä aikavälillä niitä säästöjä yhteiskunnallekin. Hyvinvoinnin lisääntymisestä puhumattakaan!

Tulipas taas pitkä vuodatus ja voin kertoa, että tässä on vain murto-osa siitä kaikesta, mitä mielessäni pyörii. :D Lopetan tältä erää tähän ja jatkan huomenna tarkemmin minun ja Tiitiäisen kuulumisilla. Nyt edetään siis jo raskausviikkoa 18 ja raskaus alkaa minut ja kehoni rakenteen tunteville olla aika ilmeinen. Pahoitteluni, että tämä on tällaista vuodatusta. Olisi kyllä kiva kirjoitella, kuinka kaikki on on niin ihmeellistä ja ihanaa, ja kuinka kaikkiin haasteisiin ja kysymyksiin löytyy apua ja asiantuntevia vastauksia. Välillä tämä sitä onkin, mutta on minun myös rehellisesti myönnettävä, ettei tämä raskausaika ole tähän mennessä mitään erityistä ruusun terälehdillä tanssimista ollut. Vaan eiköhän senkin aika vielä tule. :)

6 kommenttia:

 1. Voi että, kun sulla on tuo pahoinvointi niin kamalan sitkeä :/ Toivottavasti se jo pian hellittäis, niin pääsisit vähän nauttimaankin odotusajasta :)
  Apua, mä en oo vähään aikaan uskaltanut käydä puntarilla ja jos neuvolan terkka ripittää jo noin mitättömästä painon noususta ni hui! :O Sulla on kuitenkin ihan selkeä syykin, että ihme että hän siihen noin vakavasti tarttui.
  Teidän kuulumisia mielenkiinnolla odottelen :) Onko yhtään poika- tai tyttöolo? Joko siellä kovasti potkitaan masussa? Millon sulla olikaan rakenneultra vai joko se oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja harmittaa, kun neuvolassa se kuitataan jotenkin niin alentuvasti. Vaikka eihän ne sille tietenkään mitään mahda. Melekin tekisi mieli varata aika meidän lapsettomuusklinikalle, kun siellä lääkärit ja kätilöt ovat niin uskomattoman taitavia ottamaaan huomioon, selittämään jne. Vaikka eihän ne sielläkään tietenkään itse pahoinvoinnille sen enempää voi. :D

   En mä tiedä, miksi lääkäri tuohon painoon tarttui. Tuli sellainen olo, että se oli jotenkin todella epävarma ja tuo nyt on sellainen, mistä on helppo sanoa jotain. Jäi kyllä silti kiukuttamaan. :D Ja eniten harmittaa se häkeltyminen, minkä takia unohdin kysyä kaiken, mitä olisin halunnut.

   Rakenneultra on vasta kahden ja puolen viikon päästä (viikon 20 lopulla). Alun perin antoivat ajan ensi viikon lopulle (19+3), mutta niskapoimu-ultrassa kätilö totesi, että se on syytä siirtää viikolla eteenpäin, koska silloin saa luotettavammat kuvat etenkin sydämestä, mutta myös muista rakenteista ja koosta. ...ettei sitten enää synnytyksessä tai sen jälkeen tule ylläreitä. Pitää siis vielä pari viikkoa malttaa. Sukupuolta en pahemmin oo miettinyt. Ei me olla edes päätetty halutaanko tietää sitä ollenkaan.

   Tiitiäinen liikkuu kyllä. Hassun tuntuista. Ensimmäiset liikkeet tunsin jo yli kaksi viikkoa sitten, mutta tuolloin en tietenkään ollut varma, oliko ne liikkeitä vai jotain suoliston temppuja. Nyt kun liikkeet tuntuvat vähän paremmin, niin sitä samaahan se on kuin tuolloinkin. Kuinkakohan käsittämättömiltä ne "kunnon" liikkkeet ja potkut mahtavat tuntua, kun tääkin on jotenkin niin käsittämättömän tuntuista!? :D

   Poista
 2. Aargh, olipa pässi lääkäri >:| Ihan kuin tuollaisella painonnousulla olisi mitään merkitystä. Hyvä vaan että nousee! Itse mittasin synnytysaamuna lukeman 59kg, sairaalasta kun päästin kotiin olin 54kg, ja kun olin vuoden imettänyt ja elänyt pelkällä suklaalla niin painoa oli jäljellä enää 45kg :S Olisi voinut kerätä raskausaikana isommankin rasvakerroksen, ettei olisi vauvavuonna kuihtunut ihan kokoon...

  Tuosta liikunta-asiasta muistelen saaneeni ohjeeksi pelkkää kävelyä. Eipä ketään synnytyksen jälkeenkään kiinnostanut esim. vatsalihasten palautuminen. Ehkä neuvoloissa menee niin paljon aikaa ns. pahimpiin tapauksiin, ettei "tavallisten" odottajien pienet asiat kauheasti kiinnosta? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joo ja mäen tosiaan ylipäätään ole painoni, kuntoni ja elintapojeni puolesta se henkilö, jonka painosta kannattaa lääkärin huolestua. Puuh.

   Toi liikunta-asia ja siihen saatavien neuvojen puute ihmetyttää mua todella paljon. Siinä kun on oikeasti isot asiat kyseessä ja pitäisi ihan jokaisen kohdalla olla mahdollista saada neuvoja. Jokaisellehan on varattu sama palvelu ja nämä on mun mielestäni niitä tärkeimpiä perusasioita, jotka kunnolla hoitamalla vältytään monelta isommalta jutulta. Ei kai "pahimmilla tapauksilla" sinänsä perus neuvolassa mitään lisäresurssia ole osoitettuna. Ihmetyttää ja harmittaa. Jos palautteella olisi vain vaikutusta. Vai pitäisikö itse heittää lusikka soppaan? :D

   Poista
 3. Olipas inhottava lääkäri, hänen vastaanotolle jos olisin joutunut hän ois mut työntänyt varmaa läskileirille.... mun paino on noussu ainakin 6kg, kääk! Vaikka mielestäni syön ihan ok:sti, toki välillä tulee syötyä jätskiä kun tekee mieli :(
  Harmi kun sulla tuo pahoinvointi jatkuu, toivotaan, että pian se menis ohi! Mulla sitä ei oikein enää oo, paitsi nyt alkanut flunssa ja ilmaisuus saa oksurefleksejä aikaan. Tsempit rakenneultran odotteluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttää, että ärsyttää tuo lääkäri. :D Koska täysin aiheetta kyllä moitti.

   Huomasinkin, että teillä tuo rakenneultra oli jo, en vain ehtinyt mitään kommentoimaan. Tuota postausta lukiessa oma jännitys kipusi aika lailla korkeammalle. Niin ihana kuulla, että kaikki oli hyvin. :)

   Poista