tiistai 18. heinäkuuta 2017

Salaisuus(ko)

No niin, neuvola on varattu ja esitietolomakekin täytetty. Itse esitietolomakkeen täyttäminen oli helppo homma, sillä sain ladattua suurimpaan osaan kysymyksistä pohjaksi edellisellä kerralla antamani vastaukset. Itkulta en kuitenkaan välttynyt – johtuen juuri tuosta samaisesta edellisestä kerrasta. Helsingin sähköiseen asiointipalveluun kirjauduttuani eteeni avautui lomakevalikko, jonka lopusta löytyy äitiysneuvolan esitietolomake. Minun asiointitililläni tuon lomakkeen perässä luki täytetty 6.5.2016. Itkuhan siitä tuli.

Näitä muistutuksia edellisestä, epäonnisesta raskaudesta on tullut muitakin. Pahimmalta ne tuntuvat, kun ne pääsevät täysin yllättämään. Niin kävi nyt. Kaikkein pahin tipahdus tuli reilu vuosi sitten, kun puhelimeni hälytti rakenneultrasta. Luulin paitsi peruneeni myös poistaneeni kalenteristani kaikki varatut neuvola-ajat ja muut. Vaan mitä vielä! Tuo hälytys sai minut lamaantumaan aivan totaalisesti. Tuntui, kuin koko maailma olisi imaistu ympäriltäni, enkä kyennyt tuossa hetkessä edes sammuttamaan hälytystä.

Olisin kuvitellut, että muistutukset keskenmenosta eivät enää tuntuisi niin pahalta. Onhan tässä ollut jo reilu vuosi aikaa käsitellä asiaa. Toki meidän kohdallamme menetyksen tuoman tuskan lisäksi raskauden pitkä yritys on tuonut oman lisänsä keskenmenon käsittelyyn ja siitä toipumiseen.

Keskenmenossa on kuitenkin kyse muustakin, kuin itse keskenmenoista ja siihen liittyvistä kokemuksista, tunteista ym. Olen koko keskenmenon jälkeisen ajan halunnut kertoa asiasta. Ihan kaikille. Kertoa, kuinka meille kävi ja miltä se tuntui. Muistuttaa, kuinka yleisiä keskenmenot lopulta ovat. Ovatko? Ihmisten puheiden ja sosiaalisen median hehkutuksen perusteella sitä ei tosiaan uskoisi. KUKAAN ei niiden perusteella ollut saanut keskenmenoja! Vain minä, äitini ja yksi ystäväni.


Minkä takia minä en kuitenkaan jaa tarinaani omalla nimelläni? Miksi en huutele sitä sosiaalisessa mediassa? En, vaikka haluaisin keskenmenoille paljon lisää näkyvyyttä. Keskenmeno on jostain syystä tabu. Ja minä, joka voisin tehdä asialle jotain, muutenkin kuin anonyymisti tätä blogia kirjoittamalla, pidän suuni kiinni. Hyväksynkö siis keskenmenon olevan tabu ja sen sellaisena myös pysyvän?!

Mutta miksi en asiasta sitten huutele? Kyse ei ole siitä, että keskenmenossa itsessään olisi jotain, mitä en haluaisi tai olisi valmis kertomaan. Keskenmenosta kertomalla tulisin kuitenkin paljastaneeksi jotain paljon henkilökohtaisempaa; tulisin paljastaneeksi unelman omasta lapsesta. Samalla kertoisin siis todella henkilökohtaisesta toiveesta – toiveesta, jonka toteutuminen näytti (ja näyttää) tuon kokemuksen jälkeen epävarmalta.

Tässä myös varmasti yksi suurimmista syistä, jonka takia en vielä ole kertonut tästä raskaudesta juuri kenellekään. En, vaikka koko lähipiirimme tietää keskenmenosta ja myös pitkästä yrittämisestä sitä ennen.  Toki meillä oli parisuhteesta taukoa muutaman kuukauden verran, minkä takia monikaan ei varmaan odota meidän aloittaneen taas yrittämisen. Siinä on ollut se hyvä puoli, että olen saanut varmasti olla rauhassa muiden utelevilta katseilta. Onkohan se jo raskaana?


Olen kertonut raskaudesta vain yhdelle rakkaimmalle ystävälleni, jonka kanssa saimme keskenmenon jälkeen (ja sen takia) todella pahasti tulehtuneet välit korjattua vasta tämän raskauteen johtaneen kierron alussa. (Kerron tuostakin joskus myöhemmin.)

Lisäksi isäni vaimo tietää asiasta, sillä vietin viime viikon loppupuoliskon heidän kesäasunnollaan ja hän tietenkin tuli (selkeästi puoliksi läpällä) kysyneeksi olenko raskaana, kun tarjottu viini ei kelvannut. Sen verran ylpeä ja iloinen olin raskaudesta, että täysin mahdotonhan minun oli yrittää mitään peitellä. Totesin kuitenkin, etten halua asiasta nyt sen enempää puhua enkä ole siitä valmis vielä kertomaan, joten asia jäi siihen. Isäkin sai asian laidasta tietenkin kuulla, mutta hän ei näistä sen kummemmin heilahda. Isä on.

Puoliskoni on kertonut asiasta myös yhdelle ystävälleen, minkä lisäksi yhdelle yhteiselle ystävällemme asia on selvinnyt tämän blogin kautta. Oli tavallaan helpottava kuulla, että hän tietää raskaudesta, sillä olen puhunut näistä asioista paljon hänen kanssaan ja saanut häneltä myös korvaamatonta tukea. Näin ollen hän on yksi niistä henkilöistä, joille tästä uudesta ihanan ihmeellisestä käänteestä olisin halunnut kertoa, mutta en olisi ehkä vielä siihen kyennyt.

Meidät oli myös kutsuttu heidän luokseen ensi viikolla ja olin ehtinyt juuri sanoa miehelleni, etten välttämättä halua mennä, koska en halua joutua tilanteeseen, jossa tarjotaan alkoholia, minä kieltäydyn ja joudun näin ollen todennäköisesti pakkorakoon kertomisen kanssa. Voin sanoa, että tässä asiassa ilmeeni paljastaa heti asian laidan mahdollisesta raskaudesta minulta kysyttäessä. ;D

Minulla ei siis tosiaankaan ole mitään syytä olla kertomatta tästä raskaudesta. Eikä sillä ole minulle kertomisen kannalta mitään merkitystä vaikka tämä päättyisikin taas keskenmenoon. Puoliskoni kysyessä, miksen sitten halua raskaudesta kertoa, en osannut antaa sen kummempaa perustelua. Haluan ainoastaan pitää sen tunteen, että voin kertoa tai olla kertomatta asiasta silloin kun haluan.


Äidillekään en tullut kertoneeksi, vaikka minun oli tarkoitus kertoa hänelle jo heti viime keskiviikkona tekemäni positiivisen testin jälkeen. Hän soittikin tuona samana päivänä, mutta ei vain tullut sellaista oloa, että olisin halunnut sen siinä sanoa. Äiti on ollut minulle valtava tuki ennen edellisen raskauden alkua ja raskauden yrittämiseen liittyneiden haasteiden kanssa sekä tietenkin keskenmenon jälkeen. Hänellä on noilta osin kanssani hyvin samanlainen historia. Näen äidin kuitenkin parin päivän päästä, joten eiköhän tämä raskaus silloin tule hänenkin tietoonsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti