tiistai 13. kesäkuuta 2017

Purkista ja pullotusta

Sinne sukelsi tämä kierron viimeinen ovulaation houkuttaja! Meneillään on siis kiertopäivä 7, joten viiden päivän ajan olen poiminut yhden Clomifen-pillerin matkamme helpottajaksi. Muutaman viime kierron käytössä on ollut yhdistelmä Letrozol & Ovitrelle, mutta niistä sivuoireena seurannut väsymys on ollut aivan ylitsepääsemätön. Toki väsymykseen ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan myös työkiireet sekä koko tämä lapsettomuusmörkö.

Meillä molemmilla alkaa nyt kuitenkin loma, jonka seuralaiseksi väsymys on sieltä kehnoimmasta päästä. Päädyimmekin lääkärin kanssa siihen, että mennään tämä kierto clomeilla ja katsotaan, miten ne toimivat. Edellisellä kerralla (viime elo-syyskuussa) minulle ei tullut clomeista mitään sivuvaikutuksia – tai ainakaan en muista tulleen. Varmaksi en kuitenkaan uskalla vannoa, sillä tuo oli meidän ensimmäinen ovulaation induktiomme, minkä ansiosta puhisin sellaista intoa ja toivoa, että siinä olisivat kovemmatkin oireet kalvenneet.

Hieman minua kuitenkin mietityttää se tosiasia, että viime kerralla clomit saivat aikaan kokonaisten kahden munarakkulan kypsymisen. Vaikka kaksi lasta unelmissani onkin (jos sen ensimmäisen nyt edes saisi!), niin kaksosraskaus ei todellakaan ole toivelistallani. Päinvastoin, se löytyy siltä ehdottomasti ei -listalta. Kaiken kokemamme jälkeen vielä suuririskisempi raskaus – kiitos EI. Nyt sitten jännätään ensi maanantain follikkeliultran tuomiota.

Mutta palataanpa takaisin tuohon pienestä Clomifen-pilleristä parhaillaan verenkiertoni imeytyvään klomifeenisitraattiin. Sen ansiosta vereeni erittyy enemmän estrogeenia, minkä seurauksena toinen monirakkulaisista munasarjoistani onnistuu todennäköisimmin tehtävässään kypsyttää munarakkula ja päästää lopulta sen suojissa kehittynyt munasolun tärkeälle matkalleen.

Nyt eletään siis sitä kierron vaihetta, joka aina onnistuu yllättämään mukanaan tuomallaan toivon tunteella. Kuukautiset tuntuvat huuhtovan hetkeksi edellisen kierron pettymyksen ja epätoivon mennessään. Nyt on taas herännyt hullu usko siihen, että tämä on se kierto, jossa me onnistumme. Juuri tämä on se kierto, josta saamme lapsemme syliin asti. Se kierto, jolla on onnellinen loppu.

Tämä on myös se vaihe kiertoa, kun aika tuntuu häviävän; ajanjakso kuukautisista ovulaatioon tuntuu olevan ohi yhdessä silmänräpäyksessä. Tuo on se ajanjakso, jolloin tulee aina naurahdelleeksi omalle paniikilleen ajan kulumisesta – siitä, että aika saattaisi loppua meidän osaltamme kesken. Nopeastihan nämä kierrot menevät! Kohta on jo seuraava mahdollisuus, jos nyt tästä kierrosta ei muka tärppäisi! Ja minun kiertoni eivät edes ole sieltä lyhimmästä päästä, vaan vaihtelevat 30 ja 38 päivän välillä (keskimäärin 36). Luomukierroissa ovulaatio (jota siis useimmiten ei tule) osuu jonnekin 20. päivän paremmalle puolelle, mutta irrotuspiikkiä käytettäessä tietenkin aikaisemmaksi.

Vaan antakaas olla, kun ovulaatio on ohi! Miten on mahdollista, että juuri pikavauhtia kiitänyt aika alkaa yhtäkkiä madella? Ja ollaan nyt rehellisiä, matelu on tässä tapauksessa ajan kulumisen hitautta röyhkeästi vähättelevä määre. Ehkä tuo ajan kulumisessa tapahtuva muutos tuntuu sitä paitsi paremminkin siltä, kuin koko muu maailma etenisi kiihtyvällä vauhdilla – aika siis juoksisi – mutta jostain syystä minä olen jumittuneena johonkin piinalliseen taskuun, jonkinlaiseen sivutodellisuuteen, jonka ajalle on ominaista tuo madellen kuluminen.

Tuossa sivutodellisuudessa kaikki on jotenkin sekavaa. Sitä pitää viimeiseen asti kiinni siitä toiveesta, että olisi raskaana. Kuuntelee kehoaan ja sen jokaista pienintäkin vihjettä, jonka voisi tulkita alkanutta raskautta puoltavaksi. Eihän se alavatsan nippailu ole ennen tuntunut ihan tältä? Ei kai minulla yleensä kipeydy rinnat tällä tavalla ja tässä järjestyksessä? Ja samalla sitä on jo toinen jalka pettymyksen polulla. Toiseen korvaan kuiskii se niin moneen kertaan pettyneen ääni. Se jaksaa muistuttaa, että tältä minusta on tuntunut kaikissa muissakin kierroissa. Noin se lämpö on aina noussut! Ne rinnat nyt kipeytyvät tai ovat kipeytymättä milloin mitenkin! Lääkkeet sitä huonoa oloa aiheuttavat!

Mutta, jos nämä jokaisen kierron alussa heräävät, uutta toivoa ja uskoa antavat fiiilikset saisi jotenkin pullotettua ja annosteltua sitten pisara kerrallaan loppukierron heikoimpiin hetkiin! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti