torstai 7. heinäkuuta 2022

K niin kuin korona. Ja kasvukontrolli.

Nyt se lopulta osui kohdalle, korona nimittäin. Kuin ihmeen kaupalla olemme selvinneet ilman koronaa tähän asti, vaikka epäilenkin lasten sairastaneen sen helmikuussa muutama viikko meidän aikuisten saamien kolmansien rokoteannosten jälkeen. Yhtään positiivista testiä ei kuitenkaan meidän perheessä ole tehty ennen tätä päivää.

Lasten isä jäi lomalle perjantaina ja aika lailla heti alkoi oireet, jotka aluksi muistuttivat enemmänkin heinänuhaa (ja ehkä sitä olivatkin), mutta äityivät uuden viikon vaihteen myötä korkeaksi kuumeeksi ja kovaksi keuhkoja raastavaksi yskäksi. Haitulalla nousi kuume tänään, mutta hän on toistaitaiseksi ollut oma itsensä löysää ja tiuhaan toimivaa vatsaa lukuun ottamatta. 

Nyt sitten jännitetään allekirjoittaneen ja Tiitiäisen kohtaloa. Oma tilanne tietenkin jännittää raskauden takia. Toisaalta ehkä parempi sairastaa nyt, kuin vielä lähempänä laskettua aikaa, jos tauti pakko on sairastaa, ja tautitilanteen ja uusien varianttien valossahan se siltä näyttää. Toki koronan ehtii sairastaa vielä moneen kertaan, mutta ehkäpä nyt sairastettu antaa kuutenkin sen verran suojaa, ettei seuraava kerta napsahda kohdalle ennen lokakuuta.

Harmittaa tietenkin vietävästi, että meidän yhteinen loma hupenee nyt tässä. Loma olisi myös tullut ihan todella tarpeeseen, kun puolisko on tehnyt lähes koko kevään töitä melkeinpä 24/7 ja minä olen näin ollen pyörittänyt arkea aika lailla yksinäni. Elokuun alusta alkaa taas arki - lapset aloittavat päiväkodissa ja puolisko palaa töihin.

Minäkin palaan töihin elokuun toisella viikolla kahdeksi viikoksi jäädäkseni sitten raskausvapaalle. (Olen kyllä lupautunut useampaan vastuutehtävään, jottei arki vain muuttuisi liian kevyeksi.) Ja sitten alkaakin kuukauden päästä taas ihan uudenlainen arki. Puoliskon syksy tulee olemaan vähintään yhtä kiireinen, kuin alla oleva kevät, joten kyllä, kunnon loma olisi ollut kiva.

Ensimmäinen viikon 28 kasvukontrolli oli viikko sitten viikoilla 27+6 eli hieman ennen viikkoa 28, koska päädyimme siirtämään alkuperäisen ajan lomamme takia. Peikkulainen oli ultranneen lääkärin arvion mukaan kaikkien otettujen mittojen perusteella hyvin täsmällisesesti keskikokoinen sikiö. Myös samana päivänä otettu sf-mitta osui täsmälleen keskikäyrälle. Olo on siis helpottunut.

Neuvola minulla oli tässä kohtaa sen takia, että sokerirasituksen yhteydessä määritetty sikiön reesusveriryhmä paljastui harmikseni positiiviseksi. Minä olen siis itse rhD-negatiivinen ja näin ollen sain anti-D-suojauksen estämään veriryhmäimmunisaatiota tässä vaiheessa raskautta (normaalisti annetaan viikoilla 28-30, mutta olemme poissa kaupungista nuo viikot, joten th soitti punaiselle ristille, josta sai varmistuksen, ettei ole esteitä antaa suojausta hieman ennen noita viikkoja). Pyysin samalla sf-mitan ottamista, minkä lisäksi katsottiin ihan perus jutut ja Haitulakin mitattiin ja punnittiin, kun 2-vuotisneuvola on tulossa vasta syyskuun alussa.

Tässä välissä on ehtinyt tietenkin tulla myös sokerirasituskokeen tulokset. Kuten kerroinkin, jännitin niitä tällä kertaa paljon enemmän, kuin edellisissä raskauksissa. Arvot olivat kuitenkin oikein hyvät, mikä paitsi ilahdutti, niin myös yllätti. Paastoarvo ja kahden tunnin arvo olivat molemmat 4,9 mmol/l ja yhden tunnin arvo 5,7 mmol/l. Yksi huolenaihe on siis pyyhkäisty pois.

Nyt sitten aormet ristissä odotellaan, kuinka korona meitä kohtelee ja mitä lomasta lopukta jää lomailtavaksi. 

6 kommenttia:

 1. Hitto, pystynköhän kommentoimaan, sen kanssa on ollut pitkän aikaa haasteita. Täällä nyt Radi epäily ja ens viikolla rasitus, jännittää meneekö arvot yli 19+3 viikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko udella, mistä radiepäily tuli ja mikä lopulta oli tulos? Toivotaan, että vaikka radi olisikin osunut kohdalle, niin on helposti hoidettava.

   Poista
  2. Toimiikohan tää. Unohdin tohon aiempaakin laittaa nimimerkin. Mutta siis mulla oli sokeria virtsassa stiksaten ja neuvolalääkäri sanoi, että suurella todennäköisyydellä on radi. No ei ollut :D terv. Nipsu rv22+2

   Poista
  3. Oi, se olet sinä! ❤️ Ihana kuulla, ettei lopulta ollut radia ja vielä ihanampaa, että teilläkin on raskaus edennyt jo tuonne asti.

   Poista
 2. Hyvä, että sokerirasituskoe meni hyvin :) Minulla on myös se huomenna edessä ja vähän jännittää, että miten käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kävi? Tuo odottelu on jotenkin todella stressaavaa, kun nuo on niitä asioita, joihin lopulta voi vaikuttaa itse vain rajallisesti ja sitten, jos se radi osuukin kohdalle, niin sillä on kuitenkin useimmiten edes jotain vaikutuksia raskausaikana (vähintään seurantaan).

   Poista