tiistai 12. huhtikuuta 2022

Supistaa, supistaa, supistaa

Otsikko sen sanoo: supistaa. Minulla on kaikissa raskauksissa alkanut supistelu varhain ja supistuksia on tullut paljon. Paljolla tarkoittan määrää, jota alkaa olla mahdotonta laskea.

Haitulan raskaudessa supistelu alkoi joitakin viikkoja aiemmin kuin Tiitiäisen raskaudessa ja sen laukaisi kunnolla tieto seulaan jämisestä. Voi toki olla, että supistuksia oli tullut jo ennen sitä, mutta varhaisemmilla viikoilla niitä on vaikeampi huomata ja tunnistaa supistuksiksi, kun kohtu on vielä niin pieni.

Tässä raskaudessa kuvittelen tunteneeni ensimmäiset supistukset jo ennen 11. raskausviikkoa. Tuon jälkeen varmoja supistuksia on tuntunut yhä useammin. Viime viikon lopusta supistelu yltyi sellaiseksi, että supistus on tuntunut olevan päällä lähes koko ajan. Lisäksi jatkuva supisteli (tai joku muu) on saanut aikaan sen, että supistuksen loputtuakin tuntuu kiristystä ja arkuutta alvatsan ja keskivartalon lihaksissa/alueella. 

En ole keksinyt, mitkä asiat supistuksia provosoivat enkä toisaalta keinoja, joilla supistuksen saa loppumaan. Haitulan raskaudessa istuminen oli selvästi pahin ja tuntuu, että tälläkin kertaa alkaa supistamaan herkästi joutuessani istumaan. Riittävästä syömisessä ja etenkin juomisesta tuntuu olevan jotain iloa.

Soitin sunnuntaina lopulta Naistenklinikalle ja sain kätilöltä ohjeen levätä, mitä olinkin jo toteuttanut, sekä ottaa ikäviin tuntemuksiin parasetamolia. Hän kehotti myös soittamaan neuvolaan, jotta saisin lähetteen virtsakokeeseen virtsatieinfektion poissulkemiseksi (kuten edellisissäkin raskauksissa).

Neuvolan kautta sain lähetteen virtsakokeeseen, mutta saapa nähdä, miten sen kanssa käy hoitajien lakon takia. Lähete tuli kiireellisenä, joten näytteeni analysoitaneen, jos nyt saan sen edes kiikutettua johonkin auki olevista Hus-labin laboratorioista, jotka sijaitsevat meiltä nähden hankalasti etenkin, kun oma vointi ei nyt taivu tavanomaiseen. 

Ylipäätään pelottaa lakon takia aika lailla. Pelottaa, että raskauden seuranta pettää taas. Ja ahdistaa, kun tiedän tämän stressaamisen paitsi aiheuttavan supistelua, niin olevan muutenkin sikiölle haitallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti